Bangkok - Cambodja - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Kyra Senen - WaarBenJij.nu Bangkok - Cambodja - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Kyra Senen - WaarBenJij.nu

Bangkok - Cambodja

Door: kyraenruud

Blijf op de hoogte en volg Kyra

12 April 2011 | Cambodja, Phnom-Penh

Sawatdee (hallo) iedereen,

Na 2 vluchten en lang wachten zijn we aangekomen in Bangkok (Thailand). Het startpunt van onze 45 daagse reis door Cambodja, Vietnam en China met als eindpunt Hong Kong. We zijn in totaal 4 dagen in Bangkok gebleven en hebben rondgeslenterd op één van 's werelds grootste weekendmarkt de ' Chatuchak weekend market' waar echt alles te krijgen is verdeeld over 15.000 kraampjes. Ook zijn we naar China Town geweest waar we echt bizar grote vruchten hebben gezien. 3 jaar geleden, toen we ook in Bangkok waren, hebben we ons heerlijk laten masseren bij een mooie massagesalon. Dit wilden we ook deze keer weer doen. Helaas hebben we deze traditie verbroken omdat een ladyboy (een derde geslacht in Thailand, man omgebouwd als vrouw) ons wilde masseren . Gelukkig konden de echte Thaise vrouwen bij de buren ook goed masseren. Verder hebben we weer eens ouderwets genoten van het nachtleven, dit in tegenstelling tot India en Nepal waar de weinige kroegen maar tot 1 uur 's nachts open zijn.

Vanuit Bangkok zijn we met de bus naar Cambodja gegaan. Helaas hadden we een minder leuk begin in dit land en zijn we ( samen met iedereen in de bus) bij de grensovergang in handen gevallen van een oplichter. Dit echter door onze eigen onoplettendheid. De lonely planet omschrijft Cambodja zelfs als scambodja, dus we waren weer even wakker geschud om op onze hoede te zijn voor oplichterij. Het eerste plaatsje dat we hebben bezocht is Siem reap.
Hiervandaan zijn we naar de tempels van Angkor geweest. Honderden tempels zijn hier te bezoeken, inclusief één van de wereldwonderen en 's werelds grootste religieus gebouw 'Angkor wat'. De tempels die vandaag te dag te bewonderen zijn hebben ooit deel uitgemaakt van een miljoenenstad dat een belangrijk politiek, religieus en sociaal centrum was. Dit is echter niet meer te zien aangezien huizen, openbare gebouwen en paleizen van hout waren gebouwd, en nu allang zijn vergaan, en stenen alleen waren geserveerd voor de goden (de tempels).
De tempels van Angkor zijn werkelijkwaar indrukwekkend. Eeuwenlang is dit grote gebied verborgen gebleven door de jungle. Sporen hiervan zijn nog altijd te zien op plekken waar de wortels van de bomen verstrengeld zijn met de gebouwen. Wij hebben dit immense gebied in 2 dagen bezocht, per fiets en tuk tuk, maar lang niet alles kunnen zien.

Na Siem reap zijn we doorgegaan naar het zuiden voor een paar dagen strand in Sihanoukville. Hier hebben we dan ook heerlijk genoten van de zon, zee en het strand. En niet te vergeten de verse vis van de barbecue en de kleine kreeften die overal op het strand werden verkocht. We hadden hier zelfs 2 hele schattige Cambodiaanse vriendinnetjes die ons elke dag kwamen opzoeken. Zelfs toen we iets te fanatiek gezont hadden, en flink waren verbrand, hadden ze echte aloe vera voor ons meegenomen om de pijn te verlichten.

Helemaal uitgerust van 5 dagen strand zijn we doorgegaan naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Nog geen 36 jaar geleden hebben hier de meest gruwelijke en onmenselijke gebeurtenissen plaatsgevonden tijdens de 'khmer rouge revolutie'. Op een brute en radicale wijze wilden de khmer rouge de samenleving herstructureren, met als doel een ware revolutie. Cambodja diende te veranderen een collectief agrarische samenleving. Alle 3 miljoen inwoners van Phnom penh en omgeving werden gedeporteerd naar het platteland om daar als slaven te gaan werken. Tussen de 1,7 en 2 miljoen mensen zijn geëxecuteerd, vaak zonder enige reden. Het Tuol Sleng museum en de killingfields zijn nog steeds de stille getuigen van de massamoorden die hier hebben plaatsgevonden. Wij hebben deze 2 plekken bezocht. Het museum was tijdens de khmer rouge een gevangenis en martelkamer. 14.000 tot. 20.000 mensen hebben hier gevangen gezeten en zijn later omgebracht in het uitroeiingskamp. Het was heel heftig om daar rond te lopen en de zwart-wit foto's te zien van de gevangenen vóór de martelingen en daarna. Ongelofelijk welke gruweldaden daar hebben plaatsgevonden. Na het museum zijn we naar de killingfield choeung ek gegaan. Hier werden de mensen uit de gevangenis op de meest onmenselijke manieren omgebracht.

De bezoeken aan het museum en killingfield waren 2 heftige ervaringen. Maar het is ook goed om ervan bewust te zijn in wat voor een gruwelijke situatie de bevolking nog niet zo heel lang geleden heeft geleefd. En dat de vriendelijk glimlachende oudere Cambodjanen die we tegen komen allen hun eigen nare verhalen met zich meedragen. Na deze indrukwekkende dag hebben we nog wat door Phnom Penh gelopen en zijn met de nachtbus naar ons volgende bestemming vertrokken, VIETNAM.

• 12 April 2011 - 18:58

Moetschka:

Sawatde rudy en Kyra.

Heel fijn om weer wat van jullie te horen.

Een mooi reisverslag en mooie foto's.
    Wat een ervaringen!
    Heel heftig!

Zal wel genieten zijn met
    al die lekkere vis en kreeft!

Een hele fijne tijd in Vietnam!!

Heel veel liefs.

• 12 April 2011 - 19:38

Suze:

Mooie foto's, maar naar verhaal over camboja. Er is een "prachtige"film gemaakt over de killing fields.
    Moet je echt eens gaan zien. Inderdaad waanzinnig dat dit allemaal nog zonkort geleden gebeurd is. Kan het me nog wel herinneren,evenals de ellende in vietnam. The deer hunter, moet je dan ook eens gaan zien. Lijkt me heel bizar, als je daar dan zelf geweest bent.
    Veel plezier voor de komende weken.

• 13 April 2011 - 13:27

Otofina:

lieve Kary en Ruud,

leuk zo´n adembenemende reis, maar na dagen museum, cultuur en overheerlijke hapjes zou ik jullie echt een lady boy aanraden, sorry, een thaise masseur, die vakkundig je lichaam wegikneet.
    Die lekkere luxe krijg ik hier niet hoor. Grapje

ik verheug op weer op jullie volgende reisverhalen!!!

P.S. De groetjes van Willem en Michael

• 14 April 2011 - 11:46

Ripka:

Hoi Kyra & Ruud,

We hebben weer genoten van jullie reisverslag en natuurlijk niet te vergeten die prachtige foto's.
    Vooral die schaal met alle delicatesse (brrrrr).

Kyra & Ruud slamat en tot gauw.

Groetjes, Guus en Ripka

• 14 April 2011 - 11:58

Ellen Schoonbroodt:

Wat maken jullie veel mee en jullie moeten maar goed oppassen dat jullie niet in verkeerde
    handen of oplichterij komen maar wij genieten in gedachte met jullie mee
    en wij zijn erg trots op jullie morgen word ik voor de derde keer peettante van de kleine
    van mijn jongste zus want als hij vandaag niet geboren wordt dan halen ze hem morgen
    zondermeer wat een prachtige foto's hebben jullie al gemaakt ik ben jaloers op jullie
    ik hoop dat jullie nog veel genieten van die tijd die jullie nog hebben en als jullie weer thuis
    komen dan komen wij langs maandag ga ik weer werken dan ben ik 5 weken thuis geweest
    en dan ben ik ook wel weer blij als ik weer wat kan doen
    heel veel liefs van ellen en han XXXXXXXXXXX
    Dag lieve kyra en ruud en nog een goede reis verder succes

• 15 April 2011 - 00:18

Daan Pluim:

Super gave trip tot dusver!!!
    Ik blijf het volgen. Wens jullie een hele fijne tijd!!
    Groetjes, kusjes Daan

• 17 April 2011 - 13:38

Matthijs En Paulien :

Hoiii!

Wat een leuk verhaal en wat een mooie foto's! Wanneer komt het nieuwe verhaal over Vietnam? We hebben vandaag elkaar gemist. Wij waren vet laat pas op het strand. Jullie zitten nu denk ik lekker in de bus. Wij gaan morgen richting Hoi An, misschien komen we jullie daar wel weer tegen. (Zal vast wel weer).

Nou, daaaaaag!

Kus ons

• 20 April 2011 - 14:09

Michèlle & Marco:

Heey Kyra & Ruud,

Wat een verhaal weer en hele mooie foto's, op die ene na dan ;-) maar dat hoort er allemaal bij. Hebben jullie van dat lekkers geproefd??
    Allemaal erg indrukwekkend!! Super om te lezen/zien en met jullie te kunnen meegenieten!

Dikke poen,
    Michèlle & Marco

• 25 April 2011 - 10:04

Mama Papa En Lien:

Lieve Kyra en Ruud,

wederom wat een mooie foto's (vooral het feestvarken!)
    en wat een ervaring. Als ik nog jong zou zijn, nou dan wist ik het ook wel!
    Het is hier volop zomer, we genieten van de natuur. De pollen en het stuifmeel
    is wat minder. Ruud je hebt het goed bekeken, dit jaar géén hooikoorts!
    Ik ben nog gaan lunchen met danny. Ze vertrekt 2 mei weer terug naar Amerika.
    Stuur haar maar een mail om vragen of andere praktische tips.
    Het gaat jullie goed, geniet ervan en tot belles xxxx groetjes van ons allemaal

• 28 April 2011 - 20:22

Marleen:

Hallo Kyra en Ruud, tijd voor een berichtje uit Heugem. Volg jullie al weken op jullie site. De uitgebreide reisverslagen en schitterende foto's roepen verlangens bij mij op om ooit ook een keer een wereldreis te maken. Wie weet. Het is goed te horen dat jullie naast alle culturele activteiten ook tijd inruimen voor vrije tijd (zelfs deelnemen aan het nachtleven). Vrijwel wekelijks informeert Mam mij over de laatste nieuwe berichten. Samen tellen we af totdat jullie weer veilig en wel terug zijn. In de tussentijd hoop ik dat jullie vooral blijven genieten van al datgene wat nog op jullie pad komt. Wij hebben ondertussen een 'zomerse' Pasen achter de rug en zijn nu weer terug bij af met het voor ons zo bekende weer: regen! Heel veel groetjes, liefs, Marleen

• 01 Mei 2011 - 17:19

Anoek:

Zooo ik ben weer op de hoogte! Had jullie site al een tijdje niet meer bezocht. Mooie foto's! Vooral Nepal ziet er echt geweldig uit. Het laatste verhaal en foto's zijn super herkenbaar. Is gewoon alweer een jaar geleden toen anne en ik daar waren...time flies! Heel veel plezier samen in Vietnam, ik blijf jullie verhalen volgen! En nu ook op facebook zag ik :-)

X Anoek

• 08 Mei 2011 - 14:41

Moetschka:

Lieve rudy en pareltje.

Ben wel heel benieuwd naar jullie volgende verslag en foto's over Vietnam.
    Please, we willen graag meegenieten.

Liefs en een dikke knuffel.

• 12 Mei 2011 - 13:05

Devon (Shanghai):

Jo Ruud en Kyra, komen jullie nog langs Shanghai? Zo ja let me know!
    Mijn nummer is: 0086 13818460731 of DevonDutz@gmail.com
    Have a nice trip!

• 15 Mei 2011 - 17:56

Wendy Verwey:

Hi daar, kwam jullie berichtje weer tegen en wat een verrassing jullie hebben alweer zoveel gezien..geweldig! Aan de foto's te zien genieten jullie volop. Een groet uit Delft jullie kant op!