Hong Kong
Door: kyraenruud
Blijf op de hoogte en volg Kyra
04 Oktober 2011 | Hong Kong, Hong Kong
Zoals jullie hebben gemerkt hebben we onze weblog niet helemaal goed bijgehouden tijdens onze reis. Omdat we toch willen afmaken waar we aan zijn begonnen, zijn de reisverslagen van de overige landen die we hebben bezocht nog na te lezen. Als eerste Hong Kong.
Na een korte vlucht van nog geen 2 uur waren we opeens van het drukke, chaotische Hanoi aangekomen in het goed georganiseerde Hong Kong. Wow wat was dit een grote tegenstelling. Hoewel we nog altijd in Azië waren, waande we ons in een Westers land. We waren opeens in een stad met hoge gebouwen, een goede infrastructuur en sjiek geklede (zaken)mensen. Na 3 maanden door minder ontwikkelde landen te hebben gereisd, soms onder primitieve omstandigheden, voelde Hong Kong aan als luxe. Ook was het weer even wennen om met volledige zinnen te spreken in het Engels, in plaats van korte, simpele woorden. En wat zijn de mensen hier behulpzaam. Je hoeft maar even de weg te zoeken op de kaart en er is altijd wel iemand die je snel te hulp schiet.
De welvaart van dit land betekende natuurlijk ook dat de prijzen niet meer Aziatisch te noemen zijn. Onze eerste uitdaging was dan ook om een betaalbare slaapplek te vinden. Volgens de Lonely Planet zouden deze te vinden zijn in de Chungking Mansion. Totaal niet wetend wat we konden verwachten stonden we opeens in een enorm gebouw ( 17 verdiepingen, verdeeld over 5 verschillende blokken)bestaande uit een labyrint van steegjes, woningen, guesthouses, Indiaase restaurants, souvenirwinkeltjes, telefoonkraampjes, wisselkantoren en nog veel meer. Het was er een bijeenkomst van veel verschillende nationaliteiten. Achteraf lazen we dat het bewonersaantal op 4000 wordt geschat, bestaande uit meer dan 120 nationaliteiten en dat er ongeveer 10.000 bezoekers per dag rondlopen. Het was er dan ook ontzettend chaotisch en de veiligheid schatte we ook niet erg hoog in. Na 2 kamers te hebben bekeken waren we het er al snel over eens dat we toch maar opzoek moesten naar een ietwat veiligere slaapplek. Deze hadden we al snel gevonden.
Hong Kong is grofweg onder te verdelen in 4 verschillende delen: Hong Kong Island, Kowloon, the New Territories en de Outlying Islands. Omdat wij maar 4 dagen te besteden hadden, hebben we ons alleen op de eerste twee eilanden begeven waar ook het commerciële en sociale hart is gelegen. De eerste avond zijn we de omgeving van ons hotel gaan verkennen. Hong Kong by night is nog indrukwekkender dan overdag. Straten worden opeens versiert neonverlichte uithangborden met chineze tekens, mensen stromen uit de kantoorgebouwen klaar met hun werk van die dag, restaurants stromen vol en taxi’s rijden heen en weer. We hebben een leuke avond markt bezocht en kwamen uiteindelijk bij een straat terecht waar in drukte buiten werd gegeten. Dit was overigens een uitzonderlijke plek. Over het algemeen wordt namelijk binnen in restaurants gegeten waar de airco op volle toeren draait, dit tot onze grote teleurstelling. We zijn namelijk alle dagen in Hong Kong verkouden geweest door de airco, die zodra je ergens naar binnen gaat je bijna neerslaat van de kou.
De tweede dag zijn we met de starferry van Kowloon naar Hong Kong Island gegaan. Het was indrukwekkend om vanaf de boot de skyline van Hong Kong Island te bewonderen. We zijn hier begonnen in Wan Chai waar we slenterend door de smalle straten diverse traditionele winkels, moderne restaurants, hippe barretjes, lifestyle winkels en marktjes hebben bewonderd. Op een van deze marktjes zagen we tot onze grote verbazing gefileerde, onthoofde vissen liggen waarvan ze het hart nog lieten kloppen. Doel hiervan was dat het hart bloed blijft pompen om de versheid van de vis te garanderen. Dit was toch ongeveer het meest dieronvriendelijkste dat we tot nu toe hebben gezien. Via het zakendistrict Admiralty zijn we naar Central gelopen. De plek met de chique merkwinkels, shoppingmalls en nog meer torenhoge kantoorgebouwen. Hier hebben we een aantal architectuurprojecten bekeken, o.a. bank of china buildings van architect Pei. Yannick en Lars we hebben hier uren naar gezocht in Singapore, maar hij staat toch echt in Hong Kong ;)! Na uren te hebben rondgelopen hebben we de dag afgesloten met een drankje en een hapje tussen de expats in Soho.
Ook de derde dag hebben we kilometers gelopen. We zijn de ochtend begonnen met een typisch Aziatisch ontbijt, noodlesoep, en hebben in de ochtend nog een aantal architectuur projecten bekeken in Kowloon en in Hong Kong Island. In de middag wilden we vanaf het schilderachtige Victoria Peak Hong Kong vanuit de hoogte bekijken. Met de Peak tram zijn we naar de top gegaan. Helaas zat het weer niet mee en was het ontzettend mistig eenmaal boven aangekomen. Het adembenemende uitzicht hebben we dan ook moeten missen, maar met een beetje fantasie zal dit er vast en zeker adembenemend uit kunnen zien. Met de starferry zijn we ’s avonds weer terug gevaren naar Kowloon. Tijdens de overtocht was er een lichtshow gaande aan de skyline dat prachtig was om te zien. In Kowloon zijn we naar de Tung Choi Street market geweest, een enorme markt met allemaal goedkope prullaria. Van nep merkschoenen, goedkope kleren en gekopieerde dvd’s en cd’s tot allerlei dagelijkse artikelen was er te koop. Omdat we de dag lekker druk hadden gepland hadden we om half 12 ’s avonds nog niet eens avond gegeten. Maar gelukkig houden de Hong Kongnezen er ook van om laat te eten en zaten we om 12 uur gewoon nog ons avondeten te nuttigen bij een drukbezocht eettentje. We love Hong Kong!
De laatste dag hebben we voornamelijk besteedt aan het bekijken van architectuur. In de avond hebben we nog heerlijk buiten gegeten op dezelfde plek als de eerste avond. Omdat we Hong Kong niet wilden verlaten zonder het nachtleven te hebben gezien, zijn we onze laatste avond nog op stap geweest. Het was even uitzoeken waar de leuke plekken waren maar we zijn de avond geëindigd in een club op de 26e verdieping met een fenomenaal uitzicht.
LET OP!!!
Omdat we helaas geen fotoruimte meer hebben op deze website, zijn de foto's van Hong Kong via de volgende link te bewonderen: https://picasaweb.google.com/108684670178180195980/HongKongWereldreis2011?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNK574r24PPsCg&feat=directlink